Jordi:
- A veure...
- Sons fluixos... en coneixeu algun? Què o qui fa un so fluix?
Classe P5:
- Els Hàmsters!!!
Jordi:
- Molt bé! I de sons Forts? Què fa un so fort?
Classe P5:
- Les Gallines!!!
Jordi:
- Supeeeer!!! Així m'agrada...!!! I de sons mitjos? En coneixeu algun?
Classe de P5:
.................
Jordi:
- Va, vinga! Qui fa un so normal?
Classe de P5:
- Nosaltres, no?
Jordi:
- Molt beeeee!!!!
Doncs això...
So Fluix: Hàmsters
So Mig: Persones
So Fort: Gallines
Les qualitats del SO són una descoberta musical molt important. A mesura que els nens i nenes es van fent grans, van adquirint més consciència del so que els envolta i descobreixen per exemple, que un so el podem fer sonar quan nosaltres volguem... és l'inici d'una partitura!!!
Aquí teniu els nens i nenes de P3 amb tubs sonors (BoomShackers) "interpretant" allò que els hi diu el director... en aquest cas, un dels mateixos alumnes.
Si voleu, podeu escoltar aquesta cançó de la Dàmaris Gelabert. Parla del Silenci!!!
Aquest any l'escola de Música de Malgrat Contrapunt ha fet 10 anys i per celebrar-ho, els seus membres, mestres i alumnes, han organitzat un concert-audició per totes les escoles.
Nosaltres hi hem assistit amb els cursos de 1r, 3r i 5è. Ha estat un gran plaer. Escoltar música en directe és sempre una gran experiència que no podem passar per alt.
Moltes felicitats a tots els membres de l'escola i per molts anys!!!
Visca Santa Cecília!!! :D
Primer hem escoltat les dues corals de l'escola, primer els més petitons i després els més grans.
Després ha tocat el torn a l'orquestra. Ens han tocat dues peces, la primera de les quals és un pupurri de diverses músiques de cinema. Aquí els teniu:
Si voleu saber més de l'Escola de Música Contrapunt podeu anar al seu bloc:
Aquí els teniu... tal com diu la cançó... Quart són una Bomba! :D
Com sentireu i comprendreu, era tot just el segon dia d'assaig i jo intervinc molt durant el vídeo.
Però així és la realitat, i aquest bloc no està ideat per ensenyar només treballs "10", sinó també el dia a dia, com podreu comprovar.
Cada dia millor, els de quart es faran uns grans artistes!!!
Cançó extreta del bloc Tocolaflauta. Cliqueu al LINK i allà hi trobareu l'MP3, un vídeo amb la digitació de la cançó i la partitura per si us la voleu imprimir (potser algun despistat l'ha perdut! ;P)
Com ja vaig comentar en aquest post a principis de Novembre, a l'escola estem escoltant música Jamaicana.
Aquí teniu als de Segon, portant la pulsació segons la figura rítmica que jo els "hi manava". La cançó és d'un grup americà referent de l'escena Jamaicana dels últims anys, Hepcat.
Aquest gran compositor tenia fama de ser molt ràpid escrivint, però a vegades per força.
Diuen les males llengües, que a l'hora de composar aquesta Òpera, La Gazza Larda (en català La Garsa Lladre), el senyor que feia l'espectacle va haver de tancar en Rossini dins una habitació perquè el dia abans mateix de l'estrena encara no havia composat res!!! Després va tirar les partitures fetes per la finestra i així els músics van poder començar a preparar l'òpera!
Mireu l'Obertura en aquest concert, que és la part que hem treballat amb els nens i nenes de P4.
Amb P4 hem treballat la Intensitat. So Fort i Fluix. Ens hem inventat que érem un exèrcit i amb el so de marxa Fort havíem de caminar per tornar a casa, però quan la música sonava fluixa ens havíem d'amagar perquè els enemics no ens veiessin!!! Aquí teniu el vídeo:
I com a curiositat us deixo un vídeo de dos guitarristes clàssics interpretant la mateixa obertura. Escolteu quina diferència amb la versió orquestral però que bé que sona!!! :D
A segon, treballem els diferents tempos o velocitats, i hem triat un Rondó de Mozart, el Rondo Alla Turca. Una peça que pel seu nom potser no la reconeixereu, però que si la sentiu us sonarà de seguida.
Endavant segon!!! :D
Com ja sabeu, aquest any ens hem proposat de fer una Cantata per final de curs i serà del Musical Geronimo Stilton.
Actualment, tota la primària i P5 estem treballant aquesta cançó i per mostrar-vos com va, aquí teniu la classe de cinquè en el seu segon assaig. Prou bé, no? I tant!!! ;D
Endavant Cinquè!!!
Aquí podeu descarregar-vos o imprimir la lletra! ;P
Aquest any serà un any de molta feina! Tenim una cantata per final de curs, les sortides musicals, les cançons de flauta, les danses, el festival de Nadal, Sant Jordi i la resta de festes que a música sempre procurem treballar.
Aquest any a més, el cicle d'Infantil també formaran part del Cantaiballa, així que aquest bloc es promet mogudet mogudet.
Comencem el Curs a Cicle Inicial adquirint i interioritzant la pulsació. Un batec constant que haurem de portar al dia perquè ens espera mooooolta feina per fer!!!
Amb aquesta audició, portarem la pulsació "normal", "ràpida" i també haurem de caminar amb un obstinat (llarg, llarg, curt, curt, llarg).
Ens faltava quart per veure practicant també una cançó de moda, en aquest cas The Lazy Song!
Com veureu i escoltareu, gaire sempre repetim un mateix motiu (melodia). També n'hi ha una altra de part, però es va acabar l'espai al mòbil i no vam poder grabar-la... Je,je,je...
Vinga doncs, escolteu aquests cracks! Cada cop més van trobant-se més còmodes amb la digitació i mica en mica han d'anar regulant el volum d'aire, ja que ara bufen massa fort i tot!!! El dia del festival quedarà perfecte...!!! ;P
Els nens i nenes de primer s'han inventat una coreografia que ha quedat força bé! Hi ha saltimbanquis, rellotges, sons... és com una performance/dansa.
El dia del festival espero que els hi surti igual de bé o més!!! Endavant vídeo!
A veure què us sembla aquesta adaptació que estan treballant els nens i nenes de cinquè! Mica en mica aniran polint les parts més difícils, tot i que pel que fa a notes és molt fàcil. La dificultat rau en la rapidesa, però només amb la mà esquerra...
Endavant cinquè!!! El dia del Festival quedarà perfecte!!!
En mica en mica anem creant el ball d'Amélie. Som unes flors que anem creixent mica en mica i ens venen a veure unes libèl·lules. A veure com evoluciona fins al dia del Festival...!!!
A primer i a segon farem, a més d'un ball tradicional, una dansa més "lliure", amb moviments creats entre tots. A primer dansarem amb una cançó de l'Orquestra Fireluche, una agrupació musical gironina que fa música únicament amb instruments de joguina.
Aquí teniu un vídeo de la primera sessió de sensibilització, on cadascú havia de moure's expressant-se a partir del què la música els hi donava...
A segon dansarem una cançó de Yann Tiersen, un compositor que juga també amb sons infantils i que ha composat música per pel·lícules com Amélie. Justament d'aquest llargmetratge és d'on n'extreurem la dansa de segon.
Mireu com l'escoltaven de bé. Després vam opinar i tothom va poder expressar què li havia suggerit la música...
Aquí teniu un altre vídeo de flautes. Aquest cop, tot i ser d'una cançó de Tocolaflauta, l'acompanyament és totalment acústic! Vinga doncs, escoltem a les nenes i als nens de quart!!! Endavaaant!!!
Escolteu aquesta cançó interpretada pels nens i nenes de cinquè. És una cançó bastant difícil degut a la quantitat de notes i a una part interpretada a dues veus. Veureu que no és fàcil, i això es veu al vídeo però en mica en mica ho anem fent cada cop millor... Endavant flautistes!!!
Tot i que anem una mica tard (aquest vídeo és del segon trimestre), els nens i nenes de tercer us volen ensenyar com practicaven aquest ball. Té diferents parts i a vegades no sabem quina toca... aiiii!!! Je,je,je... Endavant vídeo!!!
Aquí teniu un petit vídeo de la diada de Sant Jordi a l'escola. L'ampa va fer un espectacle de la llegenda espectacular, vam entregar els premis del certàmen literari i vam cantar dues cançons de Sant Jordi. Sant Jordi ja arriba i la versió de Bellie Jean!
Com cada any a l'escola celebrarem la Diada de St. Jordi amb un certàmen literari a on tots els nens i nenes hauran participat creant un text escrit per ells.
Fa dos anys vam cantar una versió de l'artista Michael Jackson anomenada Bellie Jean amb lletra de la nostra llegenda "modernitzada".
Aquest any la tornarem a fer i amb més força encara!!!
Sempre que comencem una nova cançó, dansa o audició necesitem posar-nos en el seu context. Cal explicar la història, el significat, fins i tot el sentiment que una lletra pot oferir als nens i nenes...
En aquest cas, a cicle inicial hem començat a dansar el "Ball de la Civada", i per saber ben bé què significa aquesta dansa, hem explicat amb tots els "ets i uts" cada una de les seves parts... Aquí en teniu la prova!!!
A continuació podeu veure tot el cicle com dansen i canten. Hem començat amb els passos més senzills però la setmana que ve ho complicarem una miqueta... ;P El Ball de la Civada ha agradat moltíssim!!!
En concret, veurem una adaptació escenificada i cantada per la companyia de teatre "La Baldufa", que retallarà l'òpera original i la farà molt més amena pels nens i nenes de sis a dotze anys. A continuació podeu veure unes imatges de l'escenografia i dels personatges que ens trobarem sobre l'escenari del Gran Teatre del Liceu.
Durant aquestes últimes tres setmanes, hem estat treballant aquesta òpera i hem conegut els seus personatges principals.
A continuació us deixo diverses parts de l'òpera que hem estat treballant.
Al principi de la òpera hi ha la overtura que està dividida en dues parts...
Una de lenta, que representa la tranquilitat i la bona vida que portaven els habitants de la vil·la de Aldorf (poble de Guillem Tell)
Una de ràpida, que representa l'arribada dels soldats austríacs dirigits pel Governador Gessler.
Més endavant, hi ha la part més important de l'òpera: la poma al cap d'en Jemmy (fill de Guillem Tell) que ha de disparar en Guillem Tell amb una ballesta.
Per finalitzar, també us deixo un vídeo a on es pot veure la felicitat del poble suís, un cop guanyada la batalla al malvat Gessler i els seus soldats d'Àustria. És el final de l' òpera original, després de quatre hores d'espectacle!!!
Ja per acabar, deixo el link de la guia didàctica que el Liceu ofereix per tots aquells mestres que com jo, hem volgut o voldran treballar aquesta gran òpera a l'escola.
Aquest any a tercer hem començat a treballar els cànons, i quina millor cançó que Dins la Fosca...? Ens encanta!
Aquí podeu veure als alumnes de tercer cantant aquesta preciosa cançó i també començant a practicar el cànon a dues veus! Espero que us agradi tant com a nosaltres!
Aprofitant que l'Eloi de tercer ens va portar la seva maravellosa trompeta, aquí us deixo un petit Slideshare i un vídeo-audició explicatiu a on podeu veure els instruments més coneguts de la família de vent metall.
Ja fa unes setmanes que l'Eloi, alumne de tercer, ens va voler ensenyar el seu instrument de vent que porta estudiant des de ja fa més d'un any, la trompeta. L'any passat ja va portar-la, però aquest any hi ha tornat i hem pogut veure i escoltar la evolució que ha fet com a músic de vent metall. Espectacular! Molt bé Eloi, tots et felicitem!!!